Relikutställningen i Fellingsbro den 3-5 augusti 2007

Solen hade brutit igenom molntäcket när utställningen av buddhistiska reliker invigdes på Solbo buddhistiska kurs- och retreatgård i Fellingsbro fredagen den 3 augusti. Altaret med statyn av Buddha Maitreya och relikerna var placerat mitt i det vackra tempelrummet och det var mycket stämningsfullt.

 

Öppningsceremonin inleddes med ett välkomsttal av Trudy Fredriksson, ordförande i Samfundet för Tibetansk Buddhism (Karme Tenpe Gyaltsen) och projektledare för relikutställningen i Fellingsbro.

 

Ceremonin fortsatte med recitationer på pali av munkar från Sri Lanka och Thailand och på tibetanska under ledning av Lama Tsultim Rinpoche, som är verksam på Solbo och på Karma Shedrup Dargye Ling, det buddhistiska centret i Stockholm.

 

invigning - rimg0557b

Recitation av munkar från Sri Lanka och Thailand

 

Innan besökarna fick tillfälle att närmare beskåda relikerna informerade Andy Melnic, som tillsammans med nunnan Siliana har ansvaret för relikerna, om Maitreyaprojektet och relikutställningen. Han berättade också om hur man utförde reningsceremonin med ”den badande Buddhan” och att man kunde bidra till projektet genom att med en guldpenna fylla i de svagt textade bokstäverna i en volym av Sanghata Sutra, som var placerad på ett bord i ett hörn av rummet.

 

Med Sangha i spetsen fick sedan alla "bada" den lilla buddhastatyn med tre skopor saffransvatten och därefter gå runt bordet för att studera relikerna i sina glasmontrar.

 

bada buddha - rimg0573b

Den lille Buddha badas

 

altaret - rimg0566b

Intresset är stort för relikerna

 

lama tsultim - rimg0567b

Lama Tsultim Rinpoche

 

Alla som önskade kunde också bli välsignade genom att en gyllene stupa med en av Buddhas reliker placerades på deras huvuden av en av munkarna, nunnan Siliana eller Lama Tsultrim Rinpoche.

 

Hundar och andra husdjur kunde också bli välsignade.

 

blessing - rimg0571b

 Bhante Dhammaratana ger välsignelse med en av Buddhas reliker

 

Glädjande nog kunde även Lama Ngawang närvara vid öppnandet av relikutställningen. Dharmamästare Lama Ngawang har under många år varit ledare för buddhistcentret i Stockholm och retreatgården i Fellingsbro och det var han som tog initiativet såväl till retreatgården som till uppförandet av den vackra stupan där, som invigdes av Hans Helighet Dalai Lama 1988.

 

lama ngawangtrudy - rimg0565b

Lama Ngawang och Trudy Fredriksson med en väntande journalist i bakgrunden

 

Lama Ngawang har även grundat ett center i Ungern, Karma Ratna Dargye Ling, och förra året bjöd man in relikutställningen till Museum of Hungarian Literature i Budapest den 13-15 oktober 2006. Utställningen blev en stor succé med 11.000 besökare – det största antalet besökare i Europa.

 

Se fler bilder från Fellingsbro här

 

 
Plats för utställningen i Fellingsbro den 3-5 augusti 2007:

 

Solbo buddhistiska kurs- och retreatgård

Karma Dechen Ösel Ling

Oppeby 2546

710 41 FELLINGSBRO

Tel: 0581-63 30 73

 

Fredag 3 augusti 2007 - kl. 14:00 (öppningsceremoni) - 18:00

Lördag 4 augusti 2007 - kl. 10:00 - 18:00

Söndag 5 augusti 2007 - kl. 10:00 - 18:00

 

 

solbo på sommaren

Solbo på sommaren

 

Vägbeskrivning för bil till Solbo

Från väg 249 vid Fellingsbro kyrka tag till S. Norrby. När du sedan kommer till Oppeby, efter ca 7 km, tag till vänster mot Karmdal/Buddistcentret-Stupa. Efter ca 300m tag till höger mot Solbo/Buddistcenter.