En översikt över projektet
 
En 152 meter hög bronsstaty, som föreställer Maitreya Buddha – framtidens Buddha - och ska byggas i Kushinagar, Uttar Pradesh i norra Indien. Maitreya Buddha betraktas över hela världen som en symbol för fred. Maitreya betyder "allomfattande kärlek". Maitreyaprojektets vision är att åstadkomma fred på alla nivåer i samhället genom att utöva allomfattande kärlek: fred inom familjen, omgivningen och världen, såväl som inre frid för individen.

Idén till projektet kommer från den bortgångne tibetanske Lama Thubten Yeshe och förverkligas nu genom hans elev Lama Thubten Zopa Rinpoche.

 
maitreyastatue
 
 
 
"Att bygga statyn är inte målet - det är metoden för att nå målet. Målet är att gynna så många människor som möjligt så länge som möjligt."
Lama Zopa Rinpoche
andlig ledare för Maitreyaprojektet

I tusentals år har världens bestående monument varit kraftfulla symboler - påminnelser om samhällets mest uppskattade värden. Under det senaste århundradet har de flesta av världens stora byggnader och offentliga utvecklingsprojekt varit ”monument” för kommersiella intressen: höga affärsbyggnader, flygplatser, shoppingcenter, teatrar och fritidsanläggningar. Statyn av Buddha Maitreya kommer att erbjuda världen ett välbehövligt och bestående monument för andliga värden, en påminnelse om fördelarna med att skapa fred på alla nivåer genom att utöva allomfattande kärlek.

 

Statyn av Buddha Maitreya med sin tron ska innehålla tempel, utställningslokaler, museer, bibliotek och mycket annat.
 

stupaterrace

 
 
Statyn kommer att omges av vackert utformade parker med meditationsbyggnader, vackra fontäner och dammar. Byggnaderna och området för projektet kommer att innehålla en beaktansvärd och inspirerande samling buddhistisk konst.
 

Ett allmänt sjukhus av internationell standard ska byggas för att komplettera den sjukvård som för närvarande erbjuds av regeringen.

 

Projektet erbjuder redan fri utbildning till 500 elever vid ”Maitreya Project Universal Education School” i Bodgaya i Indien. Både skolan och sjukhuset kommer i framtiden att utvecklas och byggas ut för kommande behov.

 

Genom att bygga statyn kommer det både direkt och indirekt att skapas förutsättningar för såväl en fortlöpande ekonomisk stabilitet som en andlig och social förnyelse i området.

 

Statyn är konstruerad för att kunna stå kvar i minst tusen år som stöd och inspiration för kommande generationer och stödja projektets andliga och sociala arbete och utveckling i åtminstone ett millennium.