Voice of Tibet fortsätter kampen om kortvågen
Den oberoende radiostationen Voice of Tibet fortsätter med sina kortvågssändningar till Tibet trots ständiga försök av Kina att störa signalerna. Öystein Alme som leder det dagliga arbetet i Voice of Tibet från Oslo ger oss färsk information om denna unika radiostation.
Vi träffar Öystein Alme på radions lilla kontor i Oslo. Voice of Tibets redaktion och studio ligger i Dharamsala i norra Indien och det är också där som de flesta av radions anställda arbetar. Det finns också en korrespondent med kontor i Nepal. Radion startades i maj 1996 av tre organisationer: Det Norske Menneskerettighuset, Worldview Rights och den Norske Tibet-komité. Voice of Tibets sändningar har blivit en av de allra viktigaste kanalerna in till Tibet för att förmedla nyheter och information till tibetanerna. Radion har som målsättning att genom sina sändningar bevara den hotade tibetanska kulturen, att informera om mänskliga rättigheter och demokrati samt att förmedla kommunikation och förståelse mellan människor i och utanför Tibet. Varje dag produceras ett 30 minuters program på tibetanska och ett 15 minuters program på kinesiska. Programmen sänds för närvarande tre gånger om dagen via kortvåg till Tibet, Indien och Nepal, två gånger på morgonen och en gång på kvällen..
Tibetanernas radiostation
– Vi är tibetanernas egen radiostation, säger Öystein Alme. Och för tibetanerna inne i Tibet är vi en ytterst viktig källa för oberoende nyheter och information. Vi får ständigt rapporter om att våra sändningar når fram och att de verkligen betyder något. Dessutom sänder vi information om Tibet på mandarin, något som vi är helt ensamma om att göra.
Dalai Lama har sagt följande om Voice of Tibet:
”Det här är de enda radiosändningarna på tibetanska med en ansvarig tibetansk redaktion, som gör det möjligt för oss tibetaner att kommentera händelser av tibetanskt intresse utifrån vårt eget perspektiv. Voice of Tibet röner stor uppskattning bland tibetanerna i Tibet liksom också bland dem som lever i den fria världen. Jag skulle uppskatta om sympatiserande organisationer och enskilda skulle kunna hjälpa Voice of Tibet att fortsätta fungera under många år framöver."
Det finns gott om kortvågsmottagare i Tibet och radioprogram är väldigt populära. I Tibet är det straffbart att ertappas med denna typ av information från den yttre världen, men sändningarna efterlämnar inga spår och är den enda möjliga kanalen för att förmedla objektiv information. På så sätt får tibetanerna höra om händelser med tibetansk anknytning ute i den fria världen. De får också höra att världen inte har glömt Tibet. Lika viktigt är det att förmedla Dalai Lamas tal och budskap till det tibetanska folket. Voice of Tibet finns också på Internet, där programmen uppdateras och läggs ut dagligen. Varje månad besöker cirka 20 000 människor Voice of Tibets hemsida och lyssnar på programmen.
– Vi registrerar att folk loggar in sig från hela världen, berättar Öystein. Vi har besökare från Europa, USA, Skandinavien och från länder som Korea, Japan och Singapore. Sverige finns också med i vår statistik över länder man ofta loggar in sig från. Tyvärr är varken Tibet eller Kina representerade i Internet-statistiken.
– I början hade vi många besökare från Kina och också enstaka från Tibet, även om det är få tibetaner som har tillgång till Internet. Men ganska snart hade vi inte en enda besökare från Kina eller Tibet längre. Förklaringen till detta är mycket enkel. Kineserna har blockerat vår hemsida, något som de brukar göra med allt de inte tycker om.
Störningar
Under de senaste åren har Kina gjort flera försök att störa Voice of Tibets sändningar – men inte utan motstånd. En rad motåtgärder har införts.
– Vi gör bland annat dagligen frekvensbyten, berättar Öystein. Också mellan det tibetanskspråkiga och det kinesiskspråkliga programmet. Det är små skiftningar som lyssnarna knappt märker, men som flyttar bort vår signal från Kinas störningssändningar. Våra lyssnare är väl informerade om detta och har vant sig vid att ställa in mottagaren på vår signal. Vi gör också andra saker för att minimera effekten av Kinas störningssändningar men detta kan vi tyvärr inte gå in på i detalj.
– Det är frustrerande att behöva använda så mycket extra resurser på störningsproblematiken för det kostar självklart en del pengar, säger Öystein. Vi tar det ändå som en utmaning och det är mycket upplyftande att få god återrapportering från Tibet och Kina. Men i de större städerna som Lhasa, Shigatse och Xining använder Kina lokala störningssändare. Dessa sändare har en räckvidd på bara 2 km men täcker tyvärr effektivt ett stadscentrum. Det är ofta svårt att gardera sig mot de lokala störningssändarna, men vi arbetar med saken. Självklart har vi protesterat mot Kina och gjort dem och andra uppmärksamma på att störningssändningar utgör grova brott såväl mot internationella avtal som mot grundläggande mänskliga rättigheter. Det står också i Kinas egen grundlag. Å andra sidan kan man säga att Kinas störningssändningar dagligen påminner kinesiska och tibetanska lyssnare om att ocensurerad information och nyheter inte tolereras av de kinesiska myndigheterna. Störningsförsöken gör också att intresset för nyheter och information utifrån har ökat, något som vi tydligt märker på den respons vi får från lyssnare i såväl Tibet som Kina. Denna utveckling kommer definitivt att fortsätta ända tills de kinesiska myndigheterna tar sitt förnuft till fånga.
Ekonomin begränsar
– Vi är optimistiska och känner oss säkra på att vi arbetar på rätt sätt, säger Öystein Alme och tillägger att den knackiga ekonomin innebär klara begränsningar av aktivitetsnivån.
– Detta gäller särskilt sändningstiden som vi mycket gärna skulle vilja utvidga. Den mandarinspråkiga delen är i dag på 15 minuter om dagen, men vi skulle gärna utvidga och utveckla den vidare. Ända sedan vi satte i gång 1996 har det varit en kamp för att få det att gå ihop ekonomiskt, så för närvarande ser jag ingen möjlighet att höja aktivitetsnivån ytterligare. Men vi arbetar naturligtvis med saken. Själv trodde jag att det skulle vara mycket lättare att få projektmedel till Voice of Tibet sedan vi kommit i gång och kunnat visa på goda resultat. Men vi har fått klart för oss att så icke är fallet, eftersom många betraktar radiosändningar till Tibet och Kina som någonting "känsligt". Många institutioner och organisationer som normalt skulle ha stöttat oss är dessutom redan engagerade i projekt inne i Kina. Därför måste Voice of Tibet i stor utsträckning vända sig till privatpersoner för donationer.
- Men vi har klarat oss hittills och har klara ambitioner att utveckla och driva projektet vidare på permanent basis. Ingen ska lyckas hindra oss i det. Det garanterar jag, säger Öystein.
Av Morten Vågen