Maitreyaprojektets reliksamling

 
Relikerna i Maitreyaprojektet har donerats till och samlats in av Lama Zopa Rinpoche för att placeras i ett relikskrin i hjärtat av en 152 meter hög staty av Buddha Maitreya. Statyn kommer att bli medelpunkten i Maitreyaprojektets vision - att skapa andlig, social och ekonomisk välfärd under det kommande årtusendet.
 
relic1

 

 
 
”Reliker kommer från mästare som har ägnat hela sitt liv åt andliga övningar till välsignelse för alla.
Varje del av deras kropp och deras reliker bär positiv energi som inspirerar till godhet och minskar negativitet…..
så vi förstår hur värdefulla dessa reliker är.”
Lama Zopa Rinpoche
andlig ledare för Maitreyaprojektet
 
 
 
 
 
 
 
 
Relikerna visas världen över till dess de placeras i den färdiga statyn av Buddha Maitreya. Fram till dess är det Lama Zopa Rinpoches önskan att så många som möjligt får tillfälle att se relikutställningen på olika platser i närheten.

 

I mars 2001 lämnade Lama Zopa Rinpoche över denna sällsynta och värdefulla samling buddhistiska reliker för utställningar över hela världen. Sedan dess har dessa heliga reliker visats i tempel, meditationscenter, museer och på andra offentliga platser världen runt.

 

Samlingen är något alldeles utöver det vanliga. Där finns ett flertal reliker av den historiske Buddha Sakyamuni, som föddes 563 före Kristus. Där finns också reliker av hans föregångare Buddha Kasyapa, från hans välkända lärjungar – Ananda, Maudgalyayana och Sariputra – liksom reliker av många andra helgon och andliga mästare från de tibetanska, kinesiska och indiska traditionerna av buddhismen.

 

Många nu levande buddhistiska mästare från ett antal traditioner och länder såsom Burma, Indonesien, Thailand, Tibet och Taiwan har skänkt reliker som ska placeras i Maitreyastatyn – däribland reliker av Buddha Sakyamuni som skänkts av Hans Helighet Dalai Lama.

 
 

relic10

 

Relikerna är huvudsakligen pärlliknande kristaller som har samlats in i askan efter kremerade buddhistiska mästare. Det finns också buddhistiska artefakter (arkeologiska föremål) i samlingen.

 

En del av relikerna har räddats från statyer i Tibet, där de förvarats i tusentals år innan den kinesiska ockupationen av Tibet 1959. Andra reliker har donerats av museer och kloster. Lama Zopa Rinpoche säkerställer att relikerna är äkta innan de ställs ut.

 

Relikutställningarna är öppna för allmänheten och inträdet är fritt för att ge alla möjlighet att komma i närheten av dessa ovärderliga heliga föremål.