Relikutställningen i Stockholm den 10-12 augusti 2007

Relikutställningen på Etnografiska museet klassificerades som en höjdpunkt bland evenemangstipsen på stockholmtown.se. Och det stämde verkligen. Trots att det varit svårt att få tidningarna intresserade av att skriva något om detta unika evenemang hade den interna marknadsföringen genom olika epostlistor och vänkontakter fungerat mer eller mindre organiskt. Vid invigningen på fredagen var hörsalen på Etnografiska museet fullsatt.

stockholm143x
Lama Tsultim Rinpoche vid oppningsceremonin på Etnografiska Museet
(foto: Andy Melnic)
 
Efter ett kort välkomstanförande inleddes öppningsceremonin av munkar från Sri Lanka och Thailand som reciterade böner och Mangala Sutta på pali. Lama Tsultim Rinpoche och medlemmar från det tibetanska buddhistcentret Karma Shedrup Dargye Ling reciterade därefter önskningar om lycka och välgång på tibetanska. Öppningsceremonin avslutades med att alla som ville kunde delta i recitationer av ett antal böner samt Hjärtsutran på svenska.
 

Andy Melnic, som tillsammans med nunnan Siliana ansvarar för transporten av relikerna genom Europa, gav efter öppningsceremonin en kort presentation av Maitreyaprojektet och utställningen Heart Shrine Relic Tour och berättade också om betydelsen av reliker. Därefter fick alla besökarna tillfälle att gå runt bordet och närmare studera relikerna.

stockholm153x
Munkar från Sri Lanka och Thailand studerar intresserat relikerna
(foto: Andy Melnic)
stockholm154x
De flesta ville utföra den symboliska reningsceremonin och hälla vatten
över den lilla buddhastatyn (foto: Andy Melnic)
Under hela helgen strömmade besökarna till för att se relikerna. I korridoren utanför hörsalen bildades långa köer. Märkligt nog var det ingen som klagade över de långa väntetiderna och knappast någon som ville avstå från att utföra vattenreningsceremonin (att hälla vatten över den lilla buddhastatyn) för att komma in snabbare.
rimg0595x
Lugnt och tålmodigt väntade man på sin tur i kön
(foto Eva Lindholm)
stockholm165x
Det var många som mottog välsignelser genom att en liten stupa
med reliker av Buddha Sakyamuni placerades på deras huvuden
(foto: Andy Melnic)
rimg0601x
Många ville också med guldpenna fylla i de svagt textade bokstäverna i
den volym av Sanghata sutra som var placerad på ett bord i hörsalen.
(foto Eva Lindholm)
På lördagen och söndagen kunde man träffa Ani Karin (Karin Valham), som är svenska och ordinerad som nunna inom den tibetanskt buddhistiska traditionen. Sedan åttiotalet är hon verksam på Kopanklostret utanför Kathmandu i Nepal, där hon leder kurser för västerlänningar och är en mycket uppskattad lärare i buddhistisk filosofi och meditation.
stockholm182x
(foto: Andy Melnic)
Ani Karin var själv närvarande när hennes egen lärare, Geshe Lama Konchog, kremerades och de reliker bildades som fanns med i utställningen.
På lördagen och söndagen hade också verkstaden på Etnografiska museet öppet och alla barn var välkomna dit för att färglägga teckningar med buddhistiska motiv ur den tibetanska mytologin av illustratören och barnboksförfattaren Veronica Leo.
rimg0628x
Såväl barn som vuxna trivdes i verkstaden
(foto Eva Lindholm)
Köerna var fortfarande långa när museet skulle stänga på söndagen. Vi ville att alla som kommit skulle hinna se relikerna och museets personal var vänliga och stannade kvar på övertid för att göra detta möjligt. Däremot blev det inte tid till någon avslutningsceremoni i hörsalen, men när allt var packat och klart hölls en liten avskedsstund utanför museet med Andy och Siliana och de volontärer som var kvar. Vi var alla mycket nöjda och tacksamma över den underbara helgen.
rimg0662b
Se fler bilder från Stockholm här
Plats för utställningen i Stockholm den 10-12 augusti 2007:Etnografiska museet

Djurgårdsbrunnsvägen 34

Box 27140

102 52 Stockholm

Tel: 08-519 550 00
Fredag 10 augusti 2007 - kl. 14:00 (öppningsceremoni) - 17:00
Lördag 11 augusti 2007 - kl. 11:00 - 17:00
Söndag 12 augusti 2007 - kl. 11:00 - 17:00
På lördagen och söndagen har verkstaden på Etnografiska museet öppet klockan 12-16 och alla barn är välkomna att komma och måla teckningar med buddhistiska motiv ur den tibetanska mytologin.
OBS! Fri entré till utställningen

etnografiska - tony sandin
Foto: Tony Sandin

Museet är beläget på Norra Djurgården i museiparken tillsammans med Tekniska museet och Sjöhistoriska museet.Lättast kommer man till museet med Buss 69 från Centralen till hållplats Museivägen, promenerar längs Djurgårdsbrunns-kanalen eller tar bilen.