Relikutställningen i Bjuv den 13-15 juli 2007

bjuv - procession 1 - 266bbjuv - procession 2 - 260b

(foton Van Hung Tran) Dhammamitra Kröhnert projektledare i Bjuv) deltar i processionen

Den första relikutställningen i Sverige ägde rum i det vietnamesiska templet i Bjuv den 13-15 juli 2007. Den inleddes på fredagseftermiddagen med en kort procession i Bjuv ledd av templets abbot, Rev. Thích Phat Dao, som bar en väska med relikerna. I tåget deltog åtta inbjudna tibetanska munkar från Gandenklostret i södra Indien, några vietnamesiska nunnor, företrädare för olika buddhistiska grupper, ett stort antal vietnameser och ett mindre antal västerlänningar.

Öppningsceremonin i templet började en halvtimme tidigare än utannonserat, men de flesta vietnameserna var redan på plats.


bjuv - altare - 236bDet stora bordet med Maitreyastatyn i mitten och de fyra glasmontrarna för relikerna var färdigställt i förväg och dekorerat med vackra blommor, ljusstakar och skålar med saffransvatten. Där fanns också en liten staty av den badande Buddha, som senare skulle övergjutas med vatten av de besökande i en reningsceremoni.

Öppningsceremonin pågick i nästan två timmar. Den inleddes med korta tal av Rev. Thích Phat Dao och den lokala projektledaren Ven. Dhammamitra Kröhnert samt några av företrädarna för andra

buddhistiska grupper. Även jag kallades fram för att säga några ord i egenskap av projektledare och samordnare för utställningarna i Sverige. (foto Van Hung Tran)

Efter talarna placerade Maitreyaprojektets representanter, Andy Melnic och Ven Siliana, ut relikerna i montrarna och det var mycket stämningsfullt. Sedan följde långa recitationer på vietnamesiska och tibetanska och avslutningsvis lästes hjärtsutran och en välgångsbön för Maitreyaprojektet på svenska.

 

bjuv - munkar - 296b

Tibetanska munkar deltar i öppningsceremonin

(foto Van Hung Tran)

Alla närvarande (med munkar och nunnor i spetsen) fick nu hälla vatten över den lilla Buddhan, gå runt bordet och titta på relikerna och bli välsignade genom att en liten stupa med reliker placerades på deras huvuden av en av de tibetanska munkarna.

bjuv - katja - rimg0399b

Katja (projektledare i Göteborg) badar Buddhan (foto Eva Lindholm)

På lördagen och söndagen var templet fyllt med besökare hela dagen – främst vietnameser men också andra. Många hade rest långt för att få tillfälle att se relikerna. En artikel i Helsingborgs Dagblad på söndagen lockade ytterligare besökare.

bjuv - reliker - rimg0417b

Glasmonter med reliker (foto Eva Lindholm)

Avslutningsceremonin på söndagskvällen inleddes med att alla kvarvarande besökare med munkar och nunnor i spetsen vandrade runt bordet med relikerna och reciterade mantrat OM MANI PADME HUNG. Sedan följde tal och recitationer på vietnamesiska och recitationer på tibetanska av de tibetanska munkarna innan Andy och Siliana tog ut relikerna från glasmontrarna och åter placerade dem i den specialinredda väskan.

bjuv - avslutning - rimg0435b

Ven. Siliana framför sitt tack vid avslutningen (foto Eva Lindholm)

Alla jag pratade med var djupt berörda av utställningen och ett antal besökare återkom flera gånger. Det vietnamesiska templet visade stor gästfrihet och alla som ville blev bjudna på mat. En hel del pengar samlades också in till Maitreyaprojektet genom donationer från de generösa besökarna.

bjuv - khiem - rimg0401b

Biträdande projektledaren Khiem får hjälp vid informationsbordet

(foto Eva Lindholm)

Se fler bilder från Bjuv här

Se vad Helsingborgs dagblad skriver

Plats för utställningen i Bjuv den 13-15 juli 2007:

Dai Bi Quan The Am (Vietnamese Temple)

Rev. Thích Phat Dao

Järnvägsgatan 16

267 34 BJUV

Tel: 042-834 06

Fredag 13 juli 2007 - kl. 17:00 (öppningsceremoni) - 21:00

Lördag 14 juli 2007 - kl. 10:00 - 19:00

Söndag 15 juli 2007 - kl. 10:00 - 19:00

OBS! Fri entré till utställningen

bjuv3

Templet i Bjuv har funnits sedan 1996.

Många av besökarna kommer från Vietnam. Templet har många funktioner, inte minst som social inrättning.